ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ

Ορεστιάδα, Δεκέμβρης 2011…

Θλίψη, οργή και αγανάκτηση προκαλεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας να αρνηθεί, για μια ακόμη φορά, να συζητήσει σε συνεδρίαση του Δ.Σ και να εκδώσει ψήφισμα για το “χαράτσι” στα ακίνητα, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, η μη καταβολή του οποίου “ενεργοποιεί” την απειλή διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στον καταναλωτή που δεν το πλήρωσε.

Στις 30 Νοεμβρίου 2011 και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, μέλη της Πρωτοβουλίας Ενάντια στα Χαράτσια, που έχει συσταθεί στην Ορεστιάδα πραγματοποίησε παρέμβαση ζητώντας από το δημοτικό συμβούλιο να συζητήσει το θέμα και να προχωρήσει στην έκδοση ψηφίσματος. Ξεπερνώντας την εριστική ή υποτιμητική στάση μερικών δημοτικών “αρχόντων”, που προφασίζονταν “διαδικαστικά” ζητήματα παραβλέποντας την ουσία, τελικά η συζήτηση ή μη του θέματος τέθηκε σε ψηφοφορία (εξελίχτηκε σε παρωδία), το αποτέλεσμα της οποίας ήταν αρνητικό στη διεξαγωγή, ακόμη και, της συζήτησης!

Για την ιστορική καταγραφή, ΥΠΕΡ της συζήτησης τάχθηκαν οι: Ευάγγελος Γουδετσίδης, Άννυ Ροροπούλου, Βασίλης Δαλαμαγκίδης, Αλεξάνδρα Καλεντζίδου, Δημήτρης Βαρσαμακίδης και Δημήτρης Αλεξούδης, της “Δημοτικής Αλληλεγγύης”, Λευτέρης Χαμαλίδης, Γιώργος Γραμματίκης, Γιάννης Χατζής, Ελένη Χάψαλη, Χρήστος Τυρμπάκης, της “Νέας Αρχής”, Βασίλης Μαυρίδης, Δημήτρης Τσελεμπής, της “Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή” και Σταμάτης Γκατζίδης, της “Λαϊκή Συσπείρωση”, ξεκάθαρα ΚΑΤΑ οι: Βασίλης Δολαψής, Λάμπρος Κουμπρίδης και Αντώνης Ουρουμίδης, της “Δημοτικής Αλληλεγγύης” και εμμέσως ΚΑΤΑ, αφού φρόντισαν να “εξαφανιστούν” κατά την ψηφοφορία που απαιτούσε την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 17 ψήφους, οι: Μανώλης Παπαντωνίου, Βαγγέλης Μαρασλής, Πέτρος Μουτουσίδης, Παπαδόπουλος Τάσος (αντιδήμαρχοι), Γιάννης Γραμμενίδης, Παναγιώτης Καρακολίδης, Δημήτρης Σταματίου και Κυριάκος Στεφανάτος της ”Νέα Αρχή” Γιάννης Παπαϊωάννου, Γιώργος Μητακίδης, της παράταξης Χαμαλίδη και Βασίλης Παπαμιχαήλ της “Ορεστιάδα στην Πρώτη Γραμμή”.

Τη στιγμή που δεκάδες δήμοι σε όλη την Ελλάδα αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες στήριξης και νομικής υποστήριξης όσων αδυνατούν να καταβάλλουν το “χαράτσι”, που καταθέτουν αγωγές (π.χ. Αλεξανδρούπολη), που θέτουν τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων τους στη διάθεση των πολιτών για επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση διακοπής, το δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας αδρανεί και αναζητά προφάσεις.

Θα περίμενε κανείς από το δήμο Ορεστιάδας και το δημοτικό συμβούλιο να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του και στήριξη σε αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν, ένα ακόμη “χαράτσι”, σε αυτούς που μπορεί να απειληθούν με διακοπή της παροχής ρεύματος και μάλιστα σε συνθήκες χειμώνα.

Θα περίμενε κανείς από το δήμο Ορεστιάδας και την παράταξη πλειοψηφίας που “κυβερνά”, φέροντας μάλιστα το όνομα “Δημοτική Αλληλεγγύη”, να δείξει έμπρακτα και αποφασιστικά την αλληλεγγύη και ουσιαστική στήριξη στους ανέργους και μακροχρόνια άνεργους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, στους ανήμπορους του δήμου, προχωρώντας στη δημιουργία “κοινωνικού παντοπωλείου”, μειώνοντας ή απαλλάσσοντάς τους από τα δημοτικά τέλη ή τα τέλη ύδρευσης, δίνοντάς τους την ευκαιρία να στέλνουν τα παιδιά τους στα τμήματα της Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης του δήμου χωρίς δίδακτρα, να τους απαλλάξει από την υποχρέωση καταβολής τροφείων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να διευρύνει τη δράση των κοινωνικών δομών που έχει στη διάθεσή του.

Τρόποι και μέσα υπάρχουν, η διάθεση και η έμπρακτη “αλληλεγγύη” απουσιάζει… Οι έντονες αντιδράσεις δήμων, δικηγορικών συλλόγων, φορέων, συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών που συστάθηκαν, πέτυχαν ήδη μια πρώτη, μικρή ίσως, νίκη, αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε αναδίπλωση και σε έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου για άτομα που απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του “χαρατσιού” και αυξάνοντας από 40 σε 80 τις ημέρες που μεσολαβούν από τη λήξη του λογαριασμού για τη διακοπή της παροχής ρεύματος. Παράλληλα εκκρεμούν δεκάδες προσφυγές για την αντισυνταγματικότητα και νομιμότητα του φόρου.

Καλούμε τους πολίτες να παραστούν μαζικά, δυναμικά και αποφασιστικά στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου στις 19:30 ζητώντας την ξεκάθαρη θέση – τοποθέτηση όλων των συμβούλων και την έκδοση ψηφίσματος που θα αναφέρεται:

  • στην άδικη – παράνομη και αντισυνταγματική ένταξη του “χαρατσιού” στους λογαριασμούς της ΔΕΗ

  • την καταδίκη της “τρομοκρατικής απειλής” διακοπής ρεύματος σε όσους αδυνατούν και σε όσους δεν θέλουν να πληρώσουν το “χαράτσι”

  • τη σαφή στήριξη σε όσους δημότες καταβάλλουν την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς το “χαράτσι”

  • να μη διακοπεί καμία παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά μέχρι να υπάρξουν οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων αλλά και της Ε.Ε. για τη συνταγματικότητα και νομιμότητα του “χαρατσιού”.

Όλοι μαζί μπορούμε να καταργήσουμε τα “χαράτσια”, να διεκδικήσουμε την αξιοπρέπειά μας, να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και να αντισταθούμε στην άνευ όρων παράδοση στο νέο – καθεστώς που μας επέβαλλαν ερήμην της δικής μας θέλησης.

Κανένας Μόνος

Κανένας χωρίς ρεύμα

css.php