2η Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων

«Ότι σπέρνεις  αυτό θερίζεις» λέγαν οι παλιοί.

Αν σπείρεις  σπόρο γενετικά  τροποποιημένο, θα  θερίσεις μεταλλάξεις και αρρώστιες!

Θα χάσεις την παράδοση και την κληροδοσιά  των ντόπιων  ποικιλιών από γενιά σε  γενιά.

Θα χάσεις πολλές από τις θρεπτικές ουσίες που κουβαλάει μέσα του ο παραδοσιακός σπόρος και περιέχει σε αφθονία ο καρπός που παράγει.

Αλλά κυρίως θα χάσεις τη γνώση εκατοντάδων ετών και των πολιτισμών που κουβαλάνε οι σπόροι μαζί τους.

Είναι ευθύνη όλων μας να διατηρήσουμε αυτόν τον θησαυρό και να τον παραδώσουμε στα παιδιά μας, όχι σε εταιρίες – κολοσσούς που πατεντάρουν  ακόμη και  την τροφή μας.

Όλοι μας μπορούμε να γίνουμε καλλιεργητές, παραγωγοί και  άμεσοι καταναλωτές των δικών μας προϊόντων και των προϊόντων των φίλων και  γνωστών μας, παραμερίζοντας εταιρίες, πολυκαταστήματα και μεσάζοντες.

Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι η θέληση για αυτοοργάνωση και αλληλεγγύη, η κατάλληλη ενημέρωση και η αναζήτηση γνώσης και υλικών.

Με γνώμονα αυτή την αναζήτηση, η Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας διοργανώνει τη 2η Γιορτή Παραδοσιακών Σπόρων

την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 στον πευκώνα Ορεστιάδας.

Η γιορτή θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί με ομιλία – ενημέρωση πάνω στη διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων και την καλλιέργεια των φυτών, καθώς και ενημέρωση – συζήτηση πάνω στην αναγκαιότητα της αυτοοργάνωσης, της  ανταλλαγής και της αλληλεγγύης.

Θα ακολουθήσουν διάφορα εργαστήρια όπως παρασκευή τυριού, παρασκευή ψωμιού, παρασκευή κεραλοιφής, κατασκευή ηλιακού φούρνου και ψήσιμο φαγητού, συλλογική κουζίνα.

Στο τέλος θα μοιραστούν φυντάνια ντόπιων και παραδοσιακών ποικιλιών μεγαλωμένα από εμάς.  

Όχι στις πατέντες για την βιομηχανία Σπόρων!
Οι σπόροι πρέπει να παραμείνουν κοινό αγαθό

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΠΟΡΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Εδώ και πάνω από 4 μήνες η Ανοιχτή Συνέλευση Αλεξανδρούπολης, βρήκε στέγη σε χώρο της Εργατικής Εστίας στο ισόγειο του Εργατουπαλληλικού Κέντρου της πόλης. Έναν χώρο αναξιοποίητο, παρατημένο από χρόνια, που με πολύ δουλειά και προσωπικές θυσίες κατάφερε να διαμορφώσει σε Κοινωνικό Στέκι, και από ένα χώρο φάντασμα στο κέντρο της πόλης να τον αναδείξει σε χώρο ελεύθερης έκφρασης, δημιουργίας, άμεσης δημοκρατίας και αντίστασης. Ένα ορμητήριο ενάντια στην πολιτική που απαξιώνει τον άνθρωπο, ανοιχτό για όλους τους πολίτες όπως θα έπρεπε να είναι εξαρχής. Εκεί πραγματοποιούνται οι ανοιχτές συνελεύσεις των πολιτών, διοργανώνονται δράσεις όπως το ανταλλακτικό-χαριστικό παζάρι, οργανώνεται ο αγώνας των πολιτών ενάντια σε χαράτσια, μνημόνια, χρυσωρυχεία.

 

Οι δράσεις αυτές είναι ελπιδοφόρες και θα πρέπει να τυγχάνουν αναγνώρισης και υποστήριξης από φορείς όπως το εργατουπαλληλικό κέντρο, και όχι να διώκονται, καθώς καλύπτουν ανάγκες της κοινωνίας που κανένας οργανωμένος επίσημος φορέας δεν έχει τη θέληση ή τη δυνατότητα να καλύψει. Είναι προφανές ότι η διοίκηση του εργατικού κέντρου Αλεξανδρούπολης (και οι πολιτικοί της προιστάμενοι) ενοχλούνται όταν έννοιες όπως αυτοοργάνωση, αλληλεγγύη, συλλογικότητα παίρνουν σάρκα και οστά και αποκτούν μία δυναμική πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της πόλης. Ενοχλούνται και φτάνουν σε σημείο να απειλούν και να στοχοποιούν άνεργους και οικογενειάρχες επειδή συμμετέχουν σε μία συνέλευση.

 

Η Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας καταγγέλει το γεγονός ότι το Εργατουπαλληλικό Κέντρο Αλεξανδρούπολης ασκεί πιέσεις στη συνέλευση να εγκαταλείψει το κτίριο για να παραμείνει και πάλι ερειπωμένο και αναξιοποίητο. Επίσης καταγγέλει την προσπάθεια τρομοκράτησης ατόμων που συμμετέχουν σε αυτή. Ταυτόχρονα δηλώνει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή της στην Ανοιχτή Συνέλευση Αλεξανδρούπολης, σε όλες τις προσπάθειες αυτοοργάνωσης των πολιτών και στις συλλογικότητες που αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική των μνημονίων και στα συμφέροντα των πολυεθνικών.

 

Διαβάστε όλο το κείμενο της Ανοιχτής Συνέλευσης Αλεξανδρούπολης και υπογράψτε το εδώ: http://goo.gl/2ucNv

 

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

a.s_orestiadas@ymail.com

as-orestiadas.espivblogs.net

 

css.php