ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ


Το Πολυτεχνείο Ζει.

Αυτό το σύνθημα έχει χάσει την ουσία του τα τελευταία χρόνια καθώς και η επέτειος της 17 Νοέμβρη το νόημά της και έχει γίνει ένα πανηγυράκι από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τους παρατρεχάμενούς τους, με κατάθεση στεφανιών και ανούσιων δηλώσεων, με “περιφρούρηση” του χώρου από τις κυρίαρχες παρατάξεις των φοιτητών σε άμεση συνεργασία τους με την αστυνομία.

Σήμερα είναι επιτακτική η ανάγκη το Πολυτεχνείο να πάρει την πραγματική εξεγερσιακή του διάσταση, για πάρα πολλούς λόγους.

Κατ’ αρχήν, έχουμε μία δικτατορική κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία ενός τραπεζίτη, τον οποίο δεν έχει επιλέξει με κανένα τρόπο ο Ελληνικός λαός και επί πλέον με τη στελέχωση κάποιων υπουργείων, με ακροδεξιούς νοσταλγούς του Παπαδόπουλου, υπουργούς για πρώτη φορά (τόσο απροκάλυπτα) 37 χρόνια μετά τη χούντα. Με εντελώς αντισυνταγματικές διαδικασίες μας τον επέβαλαν οι δανειστές μας και το διεθνές κεφάλαιο για να εφαρμόσει και άλλα ακόμα πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία αδυνατούσε να περάσει η κυβέρνηση Παπανδρέου υπό το βάρος της λαϊκής αντίδρασης.

Το “Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία” που φώναζε ο λαός το ’73 και ότι κατακτήσεις κατάφερε τότε έχουν καταπατηθεί σήμερα με απίστευτα άγριο τρόπο.

Καθημερινές απολύσεις εργαζομένων, μειώσεις μισθών και συντάξεων σε τέτοιο σημείο όπου να μην φτάνουν ούτε για τα βασικά, κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων, απίστευτη φορολόγηση και επιβολή χαρατσιών με το έτσι θέλω (αποφασίζομεν και διατάσσομεν).

Η παιδεία γίνεται υπόθεση για λίγους και “εκλεκτούς” με το νέο νόμο – πλαίσιο, που αντί για δημόσια και δωρεάν, γίνετε πλέον με όρους ιδιωτικών συμφερόντων μεγάλων επιχειρήσεων οι οποίες θα χρηματοδοτούν τα πανεπιστήμια, με σκοπό την αύξηση των κερδών τους και όχι την μόρφωση των φοιτητών.

Η ελευθερία καταπατάτε βάναυσα, με τις δυνάμεις καταστολής να επιτίθενται άγρια και να διαλύουν ειρηνικές συγκεντρώσεις, να συλλαμβάνουν τυχαίο κόσμο από τον δρόμο χωρίς να έχει κάνει τίποτα, μόνο και μόνο επειδή διαδηλώνει, τα Μ.Μ.Ε. να φιμώνουν και να διαστρεβλώνουν φωνές και κινήματα που αντιδρούν, το πανεπιστημιακό άσυλο να καταργήτε προσπαθώντας να περιορίσουν το φοιτητικό κίνημα, ποινικοποιήτε ο πολιτικός λόγος.

Η εξεγερτική δυναμική του Πολυτεχνείου δεν έσβησε το ’73. Ξαναζωντάνεψε σήμερα μέσα από την αγανάκτηση του κόσμου, για την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται σε κάθε επίπεδο της ζωής του.

Κινήματα αντίστασης, απεργίες διαρκείας, καταλήψεις εργασιακών χώρων, λαϊκές συνελεύσεις, δίκτυα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, οργανωμένες αντιστάσεις παντού.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα, ο λαός πρέπει να επιλέξει τον τρόπο οργάνωσής του και τις μορφές αντίστασής του, έξω από γραφιοκρατικοποιημένους πολιτικούς σχηματισμούς και κομματικά γραφεία.

Αυτό είναι το πραγματικό νόημα του Πολυτεχνείου και αυτή πρέπει να είναι η καθημερινή μας απάντηση σε όλους αυτούς που έχουν εξαθλιώσει τις ζωές μας.

Ένα, δύο, τρία, πολλά Πολυτεχνεία

η χούντα δεν τελείωσε το ’73”

ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΤΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ

Μιας και είναι της μόδας τα σκάνδαλα οικονομικού τύπου και οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις, για

την επέτειο της 17 Νοέμβρη θα προσπεράσω τις γνωστές ηρωικές και αξιέπαινες πράξεις

της χουντικής συμμορίας. Όλοι μας ξέρουμε για τις εξορίες, τα βασανιστήρια, τα ηλεκτροσόκ,

τους εξαφανισμούς, τις «δηλώσεις μετάνοιας» τα «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», το πολυτεχνείο

το ρόλο της χούντας στο κυπριακό.

Πόσοι όμως ξέρουν για τις υποθέσεις «μαύρα κρέατα», «νέα φαυλοκρατία», «Ντόλτσε Βίτα», για τις συμβάσεις της χούντας και το θαμμένο από την ιστορία «τάμα του έθνους»?

Αρχικά ακολουθούν κάποια παραδείγματα «μικροαπατεωνιών» της συμμορίας(να ξεκινήσουμε χαλαρά):

-Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να αυξήσει τους μισθούς της:

Με τον Α.Ν. 5 του 1967, ο μισθός του πρωθυπουργού υπερδιπλασιάστηκε (από 23.600 σε 45.000 δρχ),

των υπουργών και υφυπουργών αυξήθηκε από 22.400 σε 35.000 δρχ, ενώ θεσπίστηκαν-για πρώτη φορά- ημερήσια «εκτός έδρας» 1.000 και 850 δρχ αντίστοιχα.

-Το «καβάντζωμα» συγγενικών τους προσώπων σε καίριες θέσεις είναι κάτι το αναμενόμενο:

Ο Μακαρέζος διόρισε υπουργό Γεωργίας (κι αργότερα Βορείου Ελλάδος) τον κουνιάδο του, Αλέξανδρο Ματθαίου. Ο Λαδάς έκανε τον ένα ξάδερφό του διοικητή της ΑΣΔΕΝ και τον άλλο γ.γ. Κοινωνικών Υπηρεσιών. Ο γαμπρός του Παττακού Αντρέας Μεϊντάσης επιδόθηκε σε μπίζνες με το Δήμο Αθηναίων -από την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ της Κλαυθμώνος μέχρι μια τεχνική μελέτη αξιοποίησης δημοτικού ακινήτου, ύψους 1.109.000 δρχ. Τα αδέρφια του αρχηγού βολεύτηκαν κι αυτά. Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ως στρατιωτικός ακόλουθος, γ.γ. του υπ. Προεδρίας, περιφερειακός διοικητής Αττικής και «υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ». Ο Χαράλαμπος Παπαδόπουλος αναρριχήθηκε αστραπιαία στην υπαλληλική ιεραρχία για να αναλάβει γ.γ. Δημ. Τάξεως.

Ακολούθησαν κι άλλες «τακτοποιήσεις», όπως η καταχρηστική στεγαστική αποκατάσταση «αξιωματικών

διαδραματισάντων εξέχοντα ρόλον» στο πραξικόπημα με ειδική ρύθμιση του 1970. Read the rest of this entry »

«ΚΥΡΙΕ» ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ…


Σαν Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας κάθε Τετάρτη στις 19:00 εδώ και περίπου έναν χρόνο πραγματοποιούμε συνελεύσεις στον χώρο του πανεπιστημίου σε μια εκ των αιθουσών(Δ). Από τον Σεπτέμβρη όμως (ΝΑΙ! Τον μήνα που πέρασε ο νόμος πλαίσιο λέμε..) τα πράγματα άλλαξαν. Ενημερωθήκαμε από τους φύλακες ότι πια, για να χρησιμοποιήσουμε κάποια αίθουσα του πανεπιστημίου πρέπει να κάνουμε γραπτή αίτηση με υπογραφές στην γραμματεία, να εγκριθεί η αίτηση από τον πρόεδρο και αφού τηρηθεί όλη αυτή η διαδικασία τότε θα μπορέσουμε να μπούμε σε κάποια αίθουσα.

Επειδή σαν συνέλευση αυτό το ελεγκτικό μέτρο μας βρίσκει αντίθετους ζητήσαμε πολλές φόρες από τον πρόεδρο του τμήματος να μας δώσει απλά την αίθουσα παρακάμπτοντας την διαδικασία, θυμίζοντας του πως έναν χρόνο που την χρησιμοποιούμε δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα. Όμως ο (κ.) Κουτρούμπας ήταν κάθετος! Η διαδικασία θα πρέπει να τηρείται πάση θυσία!!

Έλα όμως που η διαδικασία τηρείται επιλεκτικά τελικώς…

Σε μια απ’ τις προηγούμενες συνελεύσεις για ακόμη μια φορά δοκιμάσαμε να καλέσουμε τον (κ.) Κουτρούμπα να ζητήσουμε την αίθουσα αλλά με το που κατάλαβε ποιοι είμαστε και τι ζητάμε μας το ‘κλεισε στα μούτρα! Αυτό που από την βιασύνη του δεν προλαβε να μάθει ο «φτωχός» μας πρόεδρος ήταν πως στην συγκεκριμένη συνέλευση είχαμε καλέσει τον σύλλογο γονέων Ορεστιάδας για τον σχεδιασμό κάποιας κοινής δράσης, μέλη του οποίου τυχαίνει να είναι μια περιφερειακή και ένας δημοτικός σύμβουλος. Μόλις κατάλαβε τι έγινε ο φύλακας, τα τηλέφωνα πέσανε βροχή για να προλάβει το κακό. Όταν ενημερώθηκε τελικά ο (κ.) Κουτρούμπας ότι ανάμεσα στους ανθρώπους που απέκλεισε την είσοδο βρίσκονταν και δυο «επώνυμοι» αμέσως οι πόρτες άνοιξαν διάπλατα, οι γραφειοκρατίες παρακάμφθηκαν και τα κολλήματα ξεχάστηκαν. Φυσικά αρνηθήκαμε να πάμε στην αίθουσα κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες , και τελειώσαμε την συνέλευση στο φουαγιέ όπου και ξεκίνησε.

(«Ευχάριστη» έως αστεία νότα σ’ όλα αυτά, ο φύλακας που κατά τη διάρκεια της συνέλευσης άλλαζε τα τασάκια όταν γέμιζαν και ζητούσε συγνώμη κάθε 5 λεπτά!!)

Τελική πράξη αυτού του θεάτρου του παραλόγου ήταν η αντίδραση αυτού του καταξιωμένου(?) στην ακαδημαϊκή κοινότητα ανθρώπου όταν πριν την τελευταία συνέλευση ένας φοιτητής, που συμμετέχει στην Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας του ζήτησε να μας ανοίξει την αίθουσα. Σαν 15χρονο κακομαθημένο αγοράκι, ξεκινώντας με ειρωνεία και αδιαφορία και συνεχίζοντας με ψευτοτσαμπουκάδες και απειλές, στα οποία πήρε την απάντηση που του άρμοζε, φώναζε με περίσσιο θράσος πως άνοιξε την αίθουσα τότε διότι υπήρχαν οι επώνυμοι ανάμεσά μας, και πως εμείς είμαστε (άκουσον άκουσον) ανώνυμοι.

Σαν Ανοιχτή Συνέλευση θα θέλαμε να τον ευχαριστήσουμε που πέταξε την μάσκα του καθωσπρεπισμού του και είπε έξω από τα δόντια την αλήθεια ανοίγοντας μας τον δρόμο για την ανάδειξη της ποιότητας και του χαρακτήρα που έχει αυτός και ομοίοι του υψηλόβαθμοι μεγαλοκαθηγητάδες. Τέτοιοι άνθρωποι δεν μας ξεγελάνε, δεν μας τρομάζουν και θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους.

Όσο προσπαθείτε να στειρώσετε και να αποκοινωνικοποιήσετε το πανεπιστήμιο, τόσο εμείς θα το γεμίζουμε με κόσμο, γέλια, μουσικές, πολιτικές δράσεις, εκδηλώσεις και ανοιχτές διαδικασίες.

 

Το πανεπιστήμιο δεν είναι τσιφλίκι κανενός.

Το πανεπιστήμιο ανήκει σ’ όλη την κοινωνία!

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ON AIR

Η Ανοιχτή Συνέλευση απέκτησε ραδιοφωνική εκπομπή.

Ακούστε μας ζωντανά από το Ράδιο Έβρος 97,1 FM και από το διαδίκτυο http://www.radioevros.gr/

απ’ την Κυριακή 13 Νοέμβρη και κάθε Κυριακή 19:00 – 21:00

css.php