Συλλογή ρούχων και ειδών καθαρισμού για πρόσφυγες/μετανάστες του Φυλακίου

Μαζεύουμε ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, χαρτί υγείας), γενικής καθαριότητας (χλωρίνες, απολυμαντικά), μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (αλοιφές, ασπιρίνη, ντεπόν), και παιχνίδια (ποδοσφαιρικές – παιδικές μπάλες) για να τα προσφέρουμε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κρατούνται στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

Στην Ελλάδα της τρομολαγνείας, του ραγιαδισμού και της, αντιδραστικών κινήτρων, έξαρσης του εθνικισμού αντιτείνουμε τη δική μας οπτική των πραγμάτων, φωνάζουμε τη δική μας αλήθεια, απλώνουμε τα χέρια μας και τα ενώσουμε με αυτά των ανθρώπων που αποζητούν, όπως και εμείς, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια για όλους όσους την αξίζουν, ασχέτως προέλευσης και καταγωγής.

Σε μια εποχή που το ίδιο το κράτος παραδίδει δωρεάν μαθήματα φιλοτομαρισμού και εξαναγκάζει έναν ολόκληρο λαό σε κοινωνική απομόνωση, προτάσσουμε το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ως μόνη πραγματική αξία.

Στην Ελλάδα της υποκρισίας, όπου το κεφάλαιο και η εκκλησία φορούν το κοινωνικό τους προσωπείο όποτε χρειαστεί να βγουν στη βιτρίνα για να πετάξουν, παρόντων των δημοσιογράφων και πάντα επιλεκτικά, μερικά ξεροκόμματα ελεημοσύνης στη φτωχολογιά, αντιτιθέμαστε και αντεπιτιθέμαστε με πράξεις αγνής αλληλεγγύης και συντροφικότητας σε ένα από τα πιο αδικημένα και παραγκωνισμένα κομμάτια της κοινωνίας μας: τους ανήθικα φυλακισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, της γυναίκες τους και τα ανήλικα παιδιά τους που αντί να παίζουν ή να μορφώνονται, βλέπουν τον ήλιο και τη βροχή κάθε μέρα πίσω από μάνταλα και συρματοπλέγματα.

Στην Ελλάδα, όπου λέξεις φυσικά, ανθρωπολογικά, κοινωνικά και ηθικά μη ορθές, όπως η ‘λαθρομετανάστευση’, γίνονται mustστη φρασεολογία των τηλεδημοσιογράφων και ακολούθως αφομοιώνονται αμάσητες από τον κακομοίρη νεοέλληνα θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΛΑΘΡΑΙΟΣ.

Και αν όλα τα παραπάνω μοιάζουν με γραφικές τραγικοποιήσεις κάποιων ρομαντικών, ή ανθελλήνων ή άπλυτων ή οποιουδήποτε άλλου ‘παράσημου’ μας προσάπτεται, τα παρακάτω είναι αδιάψευστα ντοκουμέντα της αδίστακτης και απάνθρωπης λογικής που επικρατεί στις εποχές που ζούμε. Nomoregreekhospitality, filotimoandkalikardia:

  • Κλείνουν νοσοκομεία (Νοσοκ. Αγία Βαρβάρα-Λοιμωδών) και μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231306163).
  • Με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκρίνεται ως «νομική εκτροπή» η επ’ αόριστον κράτηση μεταναστών (κάτι που εφαρμόστηκε άμεσα από την ΕΛ.ΑΣ.)  πέραν του ανώτατου χρονικού ορίου των 18 μηνών, μέχρι να αποδεχτούν την απέλασή τους ( http://www.efsyn.gr/?p=184225).

 Το έγγραφο που στέλνεται στις διευθύνσεις κέντρων κράτησης αλλοδαπών αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πριν τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου κράτησης εγκαίρως (τουλάχιστον 3 μήνες πριν) θα ενημερώνετε εγγράφως τους κρατούμενους αλλοδαπούς ότι η κράτηση τους εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα συνέπεια της άρνησης συνεργασίας τους και θα πρέπει στο διάστημα έως τη συμπλήρωση του 18μήνου να συνεργασθούν για την οικειοθελή αποχώρησή τους από τη χώρα. Σε διαφορετική περίπτωση ως ύποπτοι διαφυγής θα τους επιβάλλεται το μέτρο της υποχρεωτικής διαμονής στο χώρο κράτησης έως ότου συναινέσουν και συνεργασθούν στην υλοποίηση της απόφασης επιστροφής ή απελάσεώς τους.»

  • Αυτό που ακούγονταν ως μύθος τον τελευταίο χρόνο, σιγά-σιγά παίρνει σάρκα και οστά: η φύλαξη των κέντρων κράτηση περνάει σε ιδιωτικές εταιρίες securityhttp://news247.gr/eidiseis/koinonia/se_idiwtikes_etaireies_fulakshs_pernoun_ta_kentra_krathshs_metanastwn.2719443.html. Αν τώρα  υπάρχουν δεκάδες περιστατικά καταγραφής ή καταγγελίας αυθαιρεσίας ή βίας κατά των μεταναστών από τους ανθρωποφύλακες αστυνομικούς, σκεφτείτε τι θα γίνει όταν αναλάβουν τα πόστα τους ανεκπαίδευτοι πολίτες, άτομα που δεν θα έχουν περάσει  ψυχολογικά τεστ που να κρίνουν αν είναι ικανοί (ψυχικά, πνευματικά και ηθικά) να φυλούν ανθρώπους εξαθλιωμένους, ταλαιπωρημένους και ….λαθραίους. Και, αλήθεια, ποια εταιρία σεκιούριτι εντός Ελλάδας είναι ικανή να ανταπεξέρθει σε αυτό το «έργο»; Ποιά εταιρία είναι τόσο πολυάριθμη σε προσωπικό, ώστε να καλύπτει επαρκώς τα δεκάδες κέντρα κράτησης που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα; Ή μήπως η πρόσκληση της δημοπρασίας του «έργου» είναι ανοιχτή για όλους; Ακόμα και για ξένες εταιρίες;  (http://euobserver.com/justice/123711http://www.kar.org.gr/2014/04/08/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AC-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-g4s-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81/ )

Τα υλικά θα συγκεντρώνονται μέχρι αρχές Ιούνη και θα παραδοθούν σε γιατρούς και δικηγόρους που εργάζονται στο Φυλάκιο, ώστε να τα μοιράσουν κατά προτεραιότητα. Όποιος θέλει να βοηθήσει προσφέροντας οτιδήποτε, μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας με τους παρακάτω τρόπους:

Email:  a.s_orestiadas@ymail.com

Facebook: Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ