5ο Αντιρατσιστικό – Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Ορεστιάδας

5ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Ορεστιάδας

Μετά από 5 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον κοινό αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και στο φασισμό, η Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας διοργανώνει το 5ο Αντιρατσιστικό – Αντιφασιστικό φεστιβάλ στην πόλη. Στο επίκεντρο αυτή τη φορά το προσφυγικό ζήτημα και η στάση της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας ως πύλη εισόδου σε αυτήν.
Το πρόγραμμα ξεκινάει με συγκέντρωση στην πλατεία της Ορεστιάδας στις 18.00. Θα ακολουθήσει προβολή και συζήτηση στο χώρο του πανεπιστημίου, με εισηγητές την Αντωνία Λεγάκη (μέλος της εναλλακτικής παρέμβασης δικηγόρων) και τη Θάνια Βέζου (μέλος της αποστολής αλληλεγγύης στο Κομπάνι). Το καλλιτεχνικό κομμάτι θα πλαισιώσουν οι ΜΑΚΟΥ47, Salmalik και Anima Nation.
*Στο χώρο θα γίνεται συλλογή ειδών ρουχισμού για τους πρόσφυγες
Σάββατο 24/10/2015 στο χώρο του πανεπιστημίου
Γιατί πρόσφυγας γίνεσαι, δεν γεννιέσαι…

4o ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ – ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΤΗΝ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

ΑΦΙΣΑ

 

Το φετινό φεστιβάλ τοποθετείται σε μία κρίσιμη εποχή που χαρακτηρίζεται από συνεχείς και παρατεταμένες κοινωνικές – πολιτικές εκρήξεις, διαρκείς αναζητήσεις, αμφιλεγόμενα όρια… Επιτακτικά τίθεται το ερώτημα με ποιους να πάμε και ποιους να αφήσουμε. Είναι τελικά ο λαϊκός παράγοντας ρυθμιστής των εξελίξεων; Αν όχι μπορεί να γίνει;

Σε μία τέτοια λογική ξεκινάμε και στήνουμε το 4ο αντιρατσιστικό – αντιφασιστικό φεστιβάλ στην περιοχή μας. Στην εποχή της τεράστιας κοινωνικής καταστροφής δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. Τα γεγονότα σε Ουκρανία – Κομπανί δεν είναι εικόνα στις ειδήσεις (και αυτή χαλκευμένη). Είναι ένα στιγμιότυπο από μία ανάγκη των λαών για χειραφέτηση, για ελευθερία. Έχει σημασία να τα μελετάμε και να τα συζητάμε αποτυπώνοντας ουσιαστικά συμπεράσματα απόλυτα συνδεδεμένα με την δική μας καθημερινότητα.

Σας καλούμε μαζικά να στηρίξετε – υποστηρίξετε το 4ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ που θα γίνει το Σάββατο 8 Νοέμβρη, στην Ορεστιάδα και θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του πανεπιστημίου. Η φετινή μας δραστηριότητα θα υποδεχτεί τον Άρη Χατζηστεφάνου, δημοσιογράφο (unfollow. ΕφΣυν, infowar) για μια συζήτηση με έντονο ενδιαφέρον, κουβαλώντας μαζί του και τις εμπειρίες από το καραβάνι αλληλεγγύης στον λαό της Ουκρανίας. Επίσης πλήθος συγκροτημάτων τοπικών και μη, θα αναβαθμίσουν και φέτος, το δικό μας, διαφορετικό από το lifestyle, πολιτιστικό ενδιαφέρον.

Αντίσταση – Αλληλεγγύη – Αξιοπρέπεια

Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας

a.s_orestiadas@ymail.com

ΑΝΟΙΧΤΗ ΟΜΙΛΙΑ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

αντίφα ομιλία

Συλλογή ρούχων και ειδών καθαρισμού για πρόσφυγες/μετανάστες του Φυλακίου

Μαζεύουμε ρούχα, είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, σαμπουάν, χαρτί υγείας), γενικής καθαριότητας (χλωρίνες, απολυμαντικά), μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (αλοιφές, ασπιρίνη, ντεπόν), και παιχνίδια (ποδοσφαιρικές – παιδικές μπάλες) για να τα προσφέρουμε στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κρατούνται στο Φυλάκιο Ορεστιάδας.

Στην Ελλάδα της τρομολαγνείας, του ραγιαδισμού και της, αντιδραστικών κινήτρων, έξαρσης του εθνικισμού αντιτείνουμε τη δική μας οπτική των πραγμάτων, φωνάζουμε τη δική μας αλήθεια, απλώνουμε τα χέρια μας και τα ενώσουμε με αυτά των ανθρώπων που αποζητούν, όπως και εμείς, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια για όλους όσους την αξίζουν, ασχέτως προέλευσης και καταγωγής.

Σε μια εποχή που το ίδιο το κράτος παραδίδει δωρεάν μαθήματα φιλοτομαρισμού και εξαναγκάζει έναν ολόκληρο λαό σε κοινωνική απομόνωση, προτάσσουμε το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ως μόνη πραγματική αξία.

Στην Ελλάδα της υποκρισίας, όπου το κεφάλαιο και η εκκλησία φορούν το κοινωνικό τους προσωπείο όποτε χρειαστεί να βγουν στη βιτρίνα για να πετάξουν, παρόντων των δημοσιογράφων και πάντα επιλεκτικά, μερικά ξεροκόμματα ελεημοσύνης στη φτωχολογιά, αντιτιθέμαστε και αντεπιτιθέμαστε με πράξεις αγνής αλληλεγγύης και συντροφικότητας σε ένα από τα πιο αδικημένα και παραγκωνισμένα κομμάτια της κοινωνίας μας: τους ανήθικα φυλακισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, της γυναίκες τους και τα ανήλικα παιδιά τους που αντί να παίζουν ή να μορφώνονται, βλέπουν τον ήλιο και τη βροχή κάθε μέρα πίσω από μάνταλα και συρματοπλέγματα.

Στην Ελλάδα, όπου λέξεις φυσικά, ανθρωπολογικά, κοινωνικά και ηθικά μη ορθές, όπως η ‘λαθρομετανάστευση’, γίνονται mustστη φρασεολογία των τηλεδημοσιογράφων και ακολούθως αφομοιώνονται αμάσητες από τον κακομοίρη νεοέλληνα θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΛΑΘΡΑΙΟΣ.

Και αν όλα τα παραπάνω μοιάζουν με γραφικές τραγικοποιήσεις κάποιων ρομαντικών, ή ανθελλήνων ή άπλυτων ή οποιουδήποτε άλλου ‘παράσημου’ μας προσάπτεται, τα παρακάτω είναι αδιάψευστα ντοκουμέντα της αδίστακτης και απάνθρωπης λογικής που επικρατεί στις εποχές που ζούμε. Nomoregreekhospitality, filotimoandkalikardia:

  • Κλείνουν νοσοκομεία (Νοσοκ. Αγία Βαρβάρα-Λοιμωδών) και μετατρέπονται σε κέντρα κράτησης μεταναστών και προσφύγων (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231306163).
  • Με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προκρίνεται ως «νομική εκτροπή» η επ’ αόριστον κράτηση μεταναστών (κάτι που εφαρμόστηκε άμεσα από την ΕΛ.ΑΣ.)  πέραν του ανώτατου χρονικού ορίου των 18 μηνών, μέχρι να αποδεχτούν την απέλασή τους ( http://www.efsyn.gr/?p=184225).

 Το έγγραφο που στέλνεται στις διευθύνσεις κέντρων κράτησης αλλοδαπών αναφέρει μεταξύ άλλων: «Πριν τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου κράτησης εγκαίρως (τουλάχιστον 3 μήνες πριν) θα ενημερώνετε εγγράφως τους κρατούμενους αλλοδαπούς ότι η κράτηση τους εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα συνέπεια της άρνησης συνεργασίας τους και θα πρέπει στο διάστημα έως τη συμπλήρωση του 18μήνου να συνεργασθούν για την οικειοθελή αποχώρησή τους από τη χώρα. Σε διαφορετική περίπτωση ως ύποπτοι διαφυγής θα τους επιβάλλεται το μέτρο της υποχρεωτικής διαμονής στο χώρο κράτησης έως ότου συναινέσουν και συνεργασθούν στην υλοποίηση της απόφασης επιστροφής ή απελάσεώς τους.»

  • Αυτό που ακούγονταν ως μύθος τον τελευταίο χρόνο, σιγά-σιγά παίρνει σάρκα και οστά: η φύλαξη των κέντρων κράτηση περνάει σε ιδιωτικές εταιρίες securityhttp://news247.gr/eidiseis/koinonia/se_idiwtikes_etaireies_fulakshs_pernoun_ta_kentra_krathshs_metanastwn.2719443.html. Αν τώρα  υπάρχουν δεκάδες περιστατικά καταγραφής ή καταγγελίας αυθαιρεσίας ή βίας κατά των μεταναστών από τους ανθρωποφύλακες αστυνομικούς, σκεφτείτε τι θα γίνει όταν αναλάβουν τα πόστα τους ανεκπαίδευτοι πολίτες, άτομα που δεν θα έχουν περάσει  ψυχολογικά τεστ που να κρίνουν αν είναι ικανοί (ψυχικά, πνευματικά και ηθικά) να φυλούν ανθρώπους εξαθλιωμένους, ταλαιπωρημένους και ….λαθραίους. Και, αλήθεια, ποια εταιρία σεκιούριτι εντός Ελλάδας είναι ικανή να ανταπεξέρθει σε αυτό το «έργο»; Ποιά εταιρία είναι τόσο πολυάριθμη σε προσωπικό, ώστε να καλύπτει επαρκώς τα δεκάδες κέντρα κράτησης που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα; Ή μήπως η πρόσκληση της δημοπρασίας του «έργου» είναι ανοιχτή για όλους; Ακόμα και για ξένες εταιρίες;  (http://euobserver.com/justice/123711http://www.kar.org.gr/2014/04/08/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AC-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CF%89%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%84%CE%B1%CE%B9%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-g4s-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CF%80%CF%81/ )

Τα υλικά θα συγκεντρώνονται μέχρι αρχές Ιούνη και θα παραδοθούν σε γιατρούς και δικηγόρους που εργάζονται στο Φυλάκιο, ώστε να τα μοιράσουν κατά προτεραιότητα. Όποιος θέλει να βοηθήσει προσφέροντας οτιδήποτε, μπορεί να έρθει σε επαφή μαζί μας με τους παρακάτω τρόπους:

Email:  a.s_orestiadas@ymail.com

Facebook: Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

4η Γιορτή Σπόρων και Παραδοσιακών Ποικιλιών


poster_web

Η Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας σας προσκαλεί στην “4η γιορτή σπόρων και παραδοσιακών ποικιλιών” την Κυριακή 11 Μαΐου 2014 ώρα 10:00π.μ. στον Πευκώνα Ορεστιάδας.

Μία γιορτή για την ελευθερία των παραδοσιακών σπόρων.

Αντιστεκόμαστε στις ορέξεις των πολυεθνικών εταιριών αγροχημικών και σποροπαραγωγής  που θέλουν να έχουν τον έλεγχο της τροφής μέσα από τον έλεγχο των σπόρων.

Ανατρέπουμε τα σχέδιά τους για την αναθεώρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού για τους παραδοσιακούς σπόρους και την προώθηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και πατεντών.

Προωθούμε την ανταλλαγή σπόρων, γνώσεων και εμπειριών, κάνουμε την αλληλεγγύη πράξη και συμμετέχουμε ενεργά, ώστε να μπορούμε ελεύθερα να επιλέξουμε τι θα μπεί στο χωράφι και στο πιάτο μας.

– Ενημέρωση – συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στη νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους και τις αντιστάσεις που δημιουργούνται.

– Ομιλίες:

α) η καλλιέργεια αρωματικών φυτών και οι θεραπευτικές – καλλυντικές τους ιδιότητες

β) οι ευεργετικές ιδιότητες της συγκαλλιέργειας ανάμεσα στα διάφορα φυτά

Βιοματικά εργαστήρια παρασκευής θεραπευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων από βότανα και φυσικά υλικά

 

Στο τέλος της γιορτής θα γίνει συμβολικό μοίρασμα – ανταλλαγή σπόρων και φυτών από παραδοσιακές ποικιλίες

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

https://as-orestiadas.espivblogs.net/

a.s_orestiadas@ymail.com

4ο ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ – ΧΑΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΖΑΡΙ

afisa-pazari

ΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΒΙΟ.ΜΕ.

1Παραθέτουμε τον κατάλογο οικολογικών προϊόντων οικιακής χρήσης, παραγωγής της ΒΙΟ. ΜΕ. για όσους ενδιαφέρονται και θέλουν να παραγγείλουν. Σαν Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας έχουμε αποφασίσει να κάνουμε μια μαζική παραγγελία προϊόντων και ως ένδειξη αλληλεγγύης, αλλά και γιατί πρόκειται για προϊόντα οικολογικά και πολύ πιο οικονομικά από τις «μάρκες» που συναντάμε στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων.

Η συγκέντρωση της «λίστας επιθυμιών» θα γίνει μέχρι την Τετάρτη 18/12, όπου και θα έχουμε συνέλευση, και θα αποσταλεί στη ΒΙΟ. ΜΕ. την επόμενη μέρα (Πέμπτη 19/12).

Όποιος επιθυμεί να συμμετάσχει στην παραγγελία, ας έρθει σε επαφή μαζί μας μέχρι και εκείνη την ημέρα,

είτε μέσω mail (a.s_orestiadas@ymail.com),

είτε μέσω facebook (Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας),

είτε με την παρουσία του στην συνέλευση της Τετάρτης (19.00 στο πανεπιστήμιο),

είτε προσωπικά με οποιονδήποτε συμμετέχει στην Ανοιχτή Συνέλευση.

Η λίστα με τα προϊόντα και τις τιμές τους:

1. Καθαριστικό Γενικής Χρήσης Λεμόνι 1λτ – 1.20ε

2. Καθαριστικό Γενικής Χρήσης Λεμόνι 3λτ – 3.60ε

3. Καθαριστικό Γενικής Χρήσης Πράσινο Μήλο 1λτ – 1.20ε

4. Υγρό Πλυντηρίου Ρούχων 4λτ – 4,5ε

5. Υγρό Πλυντηρίου Ρούχων 1λτ – 1.20ε

6. Μαλακτικό Ρούχων 1λτ – 1.20ε

7. Καθαριστικό Τζαμιών 1λτ – 1.50ε

8. Υγρό Σαπούνι Χεριών 0,5λτ – 1.50ε

9. Υγρό Σαπούνι Πιάτων 0,5λτ – 1.30ε

10. Σκόνη Πλυντηρίου Ρούχων 0,5κγρ – 3,30ε

11. Καθαριστικό Αλάτων (χημικό) 1λτ – 3ε

12. Ανταλλακτικό Για Σαπούνι Χεριών 1λτ – 2,5ε

13. Εκθαμβωτικό Πλυντ. Πιάτων 400ml – 1ε

Φίλες και φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές, η ΒΙΟ. ΜΕ. τα κατάφερε! Παρέμεινε ζωντανή χωρίς αφεντικά, στα χέρια των εργατών, αυτοδιαχειριζόμενη, αυτοοργανωμένη. Παρά τα κύματα συντονισμένων επιθέσεων που δέχτηκε από κράτος και κεφάλαιο.

Και πλέον έχει περάσει στο επόμενο βήμα, αυτό της παραγωγής. Και εδώ είναι που χρειάζεται την δική μας στήριξη και αλληλεγγύη. 

‘’ Αυτές οι μέρες, είναι δικές μας, δεν τους τις χαρίζουμε.’’ ΚΑΛΕΣΜΑ

Το χέρι της καταστολής, απλώθηκε, μεγάλωσε και αποθρασύνθηκε. Θέλουν να το συνηθίσουμε. Να συνηθίσουμε τον φόβο τον τρόμο, την υποταγή. Από τα σχολεία, στον αγώνα των κατοίκων στις Σκουριές, στους διοικητικούς, στους ανέργους, στους ‘’ εξαθλιωμένους ‘’, στους κοινωνικούς χώρους, στους αγωνιστές… Η βιομηχανία δημιουργίας έντασης και επίθεσης σε όλους εμάς είναι στο αποκορύφωμα της.

Άλλοτε δακρύζουμε, θυμώνουμε, εκνευριζόμαστε… Για τον Αλέξη! φωνάζουμε τους Δεκέμβρηδες. Αλήθεια σε κάθε Δεκέμβρη έρχεται άλλος αέρας. Ανατρεπτικός. Τουλάχιστον παιδαγωγικός. Δίδαξε πολλά η αντίσταση, η οργάνωση, η ανυπακοή τον δεκέμβρη του ’08. Το μακρύ χέρι το κράτους – κυβέρνησης – καταστολής οδήγησε στην δολοφονία του 15χρονου Αλέξη. Έτσι απλά και ξεκάθαρα. Να συνηθίσουμε στον θάνατο, στην βία. Αφού οι πολιτικοί προϊστάμενοι έθρεψαν το τέρας της καταστολής, μετά ‘έτρεξαν’, να τα μαζέψουν. Το ίδιο συνονθύλευμα. Κούγιας, συκοφαντίες, υπουργοί, όλοι μαγείρεψαν το κόνιο της κοινωνίας.

Έπεσαν στο κενό όμως οι προσπάθειες τους. Η κοινωνία με πρωτοπόρα την νεολαία αντιστάθηκε, οργανώθηκε, άφησε παρακαταθήκη μαζικότατες κινητοποιήσεις και αναζητήσεις, Άφησε και ερωτήματα, όχι αινίγματα. Μπορούμε τελικά να αλλάξουμε τον κόσμο; Είναι εφικτό; Ανολοκλήρωτο το εγχείρημα του δεκέμβρη, αλλά η σπορά των αγώνων θα πιάσει τις ανάγκες της νεολαίας και της κοινωνίας σήμερα και θα απαντήσει. Ναι θα τον αλλάξουμε αυτόν τον κόσμο, τον παλιό, τον γερασμένο. Ο νέος κόσμος πασχίζει να γεννηθεί.

Αλέξης, Λαμπράκης, Πέτρουλας, Κουμής, Κανελλοπούλου, Βασιλακοπούλου, Καλτεζάς, Γρηγορόπουλος, Καναούτης, Φύσσας. Ή Γρηγόρης, Σωτήρης, Ιάκωβος, Σταματίνα, Σωτηρία, Μιχάλης, Θανάσης, Παύλος, γιατί εμείς διαβάζουμε την ιστορία σε μικρά ονόματα. Κι οι άλλοι; Οι τρεις μετανάστες που πνίγηκαν στον Έβρο το Μάρτιο του 2011, ένα παιδί με τη μαμά του και ένας άντρας 25 χρονών, δε μάθαμε ποτέ τα μικρά τους ονόματα. Εκείνο το παιδί που σκοτώθηκε όταν ανατινάχτηκε δίπλα του ένα γκαζάκι; Ο Λουκμάν που τον έφαγαν οι φασίστες; Ο παππούς που αυτοκτόνησε στο Σύνταγμα; Οι εκπαιδευτικοί που πνίγηκαν από το σχολείο στο σπίτι στη Ρόδο; Η δασκάλα που σκοτώθηκε ενώ ετοίμαζε τη σχολική γιορτή στη Θεσσαλονίκη; Οι χιλιάδες αυτόχειρες της κρίσης; Οι ανασφάλιστοι; Τα μαγκάλια που μας δηλητηριάζουν; Η μικρή 13χρονή και ο πεντάχρονος; Οι δύο φοιτητές;

Τελικά να μην ξεχνάμε, ο κάθε αγώνας, μικρός και μεγάλος είναι και αγώνας για την επιβίωση. Φυσική και βιολογική, κοινωνική και πολιτική. Αγώνας για την ζωή και τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Καλούμε σε παρουσία στην πλατεία, την Παρασκευή στις 18 : 00, ημέρα μνήμης για την κρατική δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Να φέρουμε στο προσκήνιο τα δημοκρατικά δικαιώματα.

Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας

a.s_orestiadas@ymail.com

Απολογιστικό κείμενο για το 3ο αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό φεστιβάλ

Σε συνδιοργάνωση με την Αντιφασιστική Συνέλευση Ορεστιάδας, τους εργαζόμενους της ΕΡΑ Ορεστιάδας και την Β’ ΕΛΜΕ Έβρου

Όταν συνηθίζεις το τέρας, αρχίζεις να του μοιάζεις (Μάνος Χατζηδάκης για τον φασισμό)

 

Ο Φασισμός θεραπεύεται με το διάβασμά. Ο Ρατσισμός με το ταξίδι. (Miguel de Unamuno)

 

Κλείνοντας την απολογιστική μας συνέλευση θα θέλαμε να ανακοινώσουμε τα πολιτικά μας συμπεράσματα, αλλά και να επαναλάβουμε τους λόγους για τους όποιους απαντήσαμε για 3η συνεχόμενη χρονιά με ένα φεστιβάλ στα φασιστικά, ρατσιστικά, και αντιμεταναστευτικά αισθήματα που τρέφουν κάποιοι κάτοικοι αυτής της χώρας γενικότερα, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ορεστιάδας πιο συγκεκριμένα, είτε από άγνοια είτε από βούληση, είτε από… μόδα. Read the rest of this entry »

css.php