ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΟΡΜΗΤΗΡΙΟ ΑΓΩΝΩΝ ΠΑΝΤΟΤΙΝΗ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

‘’Και βέβαια ήμουν ΕΚΕΙ. Είχαμε και νεκρούς. Τι θα πει ‘πόσους;’ Ήμουν ΕΚΕΙ.’’ Απόσπασμα αφήγησης κάποιου νέου που ήτανε ΕΚΕΙ.

Μεγάλη η διδαχή του πολυτεχνείου. Όντως ο λαός όταν έπαψε να είναι σκυφτός και να μοιάζει για μικρός, απέβαλλε τα δεσμά του, τις αλυσίδες του που λέμε… Και τότε βέβαια η ίδια ιστορία. Η λογική του ‘κάτσε φρόνιμα’, η λογική του ‘μα καλά αυτοί είναι πανίσχυροι’, υπήρχε παντού. Ένα καθεστώς παντοδύναμο, με την στήριξη των Αμερικανών, ένας φόβος να διαχέεται από παντού…

Τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας σε γύψο, αποστειρωμένα από τις κοινωνικές ανάγκες. Ούτε καν για ελευθερία λόγου. Αν δεν μιλούσες την γλίτωνες. Στους πλούσιους, τους βιομήχανους και τους καθεστωτικούς βέβαια αυτό βόλευε. Έκαναν πάρτυ με τα εκατομμύρια που παρήγαγε ο λαός, πατώντας πάνω στην σιωπηρή συμπεριφορά του. Με τις ευλογίες της χούντας έλληνες και ξένοι κροίσοι απολαμβάνουν το δημόσιο χρήμα, και η διαφθορά αποκτά μόνιμο χαρακτήρα. Είπαμε αυτό βόλευε… Βόλευε στις τσέπες των κυρίαρχων.

            Ένα μεγάλο κομμάτι κόσμου, υπέκυψε στην υπομονή του. Έκατσε ‘φρόνιμα’ και πήγε ‘με τα νερά τους’ για να την βολέψει. Όχι δα ότι θα κέρδιζε και τίποτα. Είπαμε καθεστώς κομμένο και ραμμένο για να εξαθλιώνει τον λαό μας και να τα παραχωρεί στους κολοσσούς και στους εφοπλιστές. Στράγγιζε την όρεξη του για να κάνει κάτι που λέμε, σε κανένα γήπεδο, σε καμία ταινία, βαλτωμένοι στην προπαγάνδα της ΥΕΝΕΔ και της τρομοκρατίας του καθεστώτος. Πολλοί, οργανωμένα ή μη πλήρωσαν βαριά την αντίθεσή τους. Εξαφανίστηκαν  από τον ‘χάρτη’, σε μία νύκτα.

            Ο Νοέμβρης όμως, απέδειξε ότι τίποτα δεν είναι άτρωτο και ανίκητο όσο στενάζει η διάθεση του λαού να πετάξει τα δεσμά του, όσο η ανάγκη για να τους ‘ρίξουμε’ είναι ζήτημα επιβίωσης και μόνιμο καθήκον. Ο αέρας του Νοέμβρη και η θύελλα ξεσηκωμών σε όλο τον κόσμο (Γαλλικός Μάης ’68, Ιταλικές εργατικές κινητοποιήσεις, φοιτητικό κίνημα στην Χιλή, αγώνες της νεολαίας στην Ταϋλάνδη) άλλαξαν τα σχέδια και τις στρατηγικές των παντοδύναμων καθεστώτων. Τα έφερε τούμπα, και έδωσε σάρκα σε αυτό που φαντάζονταν αδύναμο, μακρινό, δύσκολο…

            Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία…  Ο κόσμος ξεσηκώθηκε, είπε τα πράγματα με το όνομά τους και ξεχύθηκε πύρινα, γιγαντωμένος πια, μέσα από τις κινητοποιήσεις και την εξέγερση.

            Πόσο τρομακτική είναι όμως η ταύτιση με το σήμερα. 39 χρόνια μετά και τα πολιτικά τομάρια λυσσάνε να έχουν τον λαό φιμωμένο και τρομαγμένο. Μνημόνια, τρόικες, ευρωπαϊκά οικονομικά και πολιτικά στρατηγεία μαζεύουν τον πλούτο μιας ολόκληρης χώρας, λεηλατούν τα δικαιώματα του κοσμάκη, ανεργία και φτώχεια σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες σφηνωμένες, για να σιγουρέψουν ότι δεν θα ανοίξει η βαλβίδα της ανυπακοής. Φασίστες, πολιτικό σύστημα, χέρι χέρι να κρατάνε τον λαό μακριά από την διαμαρτυρία. Ψεύδη και συκοφαντίες, συλλήψεις, βασανιστήρια αγωνιστών και τρομονόμοι. Το ‘ζητούνται’ νεκροί της Χρυσής Αυγής, είναι βούτυρο στο ψωμί για το σημερινό καθεστώς, στην προσπάθεια εκτόνωσης του λαού και διατήρησης της εξουσίας.

            Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία.. λοιπόν και στις μέρες μας. Τίποτα δεν μας παραχωρείται, αν δεν το παλέψουμε. Στις μέρες μας βέβαια δεν είναι και τόσο σιωπηρά τα πράγματα. Ξεδιπλώνονται δυνατότητες, μαχητικές κινητοποιήσεις, ανυποχώρητοι αγώνες που κερδίζουν. Θέλει και άλλο. Επικαιροποίηση του μηνύματος του Νοέμβρη σημαίνει ακριβώς αυτό. Είμαστε παντού μέχρι να τους ρίξουμε. Είμαστε στις μικρές και μεγάλες μάχες. Μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, όπως και τότε, μπορούν να γίνουν κόλαση για τους ‘φανταχτερούς της εξουσίας και του κεφαλαίου.

            Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία… έχουμε την δυνατότητα να ανοίξουμε τα μεγάλα ζητήματα, πολιτικά και κοινωνικά, να αλλάξουμε κατεύθυνση στα γεγονότα, να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας. Και τα τρία είναι στο ΄μνημονιακό’ στόχαστρο και είναι η ώρα να βγούμε στο προσκήνιο.

            Δίνουμε νόημα στην εξέγερση του Νοέμβρη, για να γίνει το καλύτερο μάθημα, το καλύτερο μοτίβο στην κοινωνία που αντιστέκεται, στους ανθρώπους που δεν εξαργυρώνονται σε βουλευτικά έδρανα… Δίνουμε νόημα στον Νοέμβρη για να βάλουμε τέλος την τωρινή δικτατορία κυβέρνησης-τρόικας και δεν συμμαζεύεται, να προτάξουμε την δυνατότητα της εξέγερσης σαν όπλο για να κερδίσουμε… τα πάντα. Αν κάτι άφησε ανολοκλήρωτο ο Νοέμβρης αυτό έρχεται σαν υπόσχεση για τους επόμενους Νοέμβρηδες που θα κάνει η γενιά μας…

ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ –ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΙΑΣ ΜΑΣ ΤΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ

ΕΝΑ ΔΥΟ ΤΡΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΑ

ΌΛΟΙ ΣΤΙΣ 10 30 ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

ΌΛΟΙ ΣΤΙΣ 18 00 ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ